Nöden har ingen lag, men hur är det strax däröver? Vad är det moraliskt rätta i en orättvis värld när man har att sörja för de sina? Min Jin Lees koreanska släktdrama Pachinko utspelar sig till stor del i Japans utanförskapsområden, och för tankarna till Arthur Goldens En geishas memoarer och Ola Larsmos Swede Hollow.
”Historien har svikit oss, men det spelar ingen roll”, öppnar romanen, där Hoonie – född med läpp- och gomspalt och klumpfot –lever med sina föräldrar en fiskarby i Korea. Familjen driver ett pensionat. Den japanska ockupationen kommer 1910, med fattigdom och matbrist, och hans föräldrars välskötta hushåll ger 28-åriga Hoonie möjlighet att trots sin utseende få en fru. Deras första tre barn dör, en i diarré, en i smittkoppor, men det fjärde barnet får leva, och vi får följa dottern Sunja och hennes släkt genom tre generationer.
Sunja blir som tonåring gravid med en välbärgad koreansk man som visar sig vara gift och ha barn i Japan. För att rädda Sunjas anseende erbjuds hon äktenskap med en sjuklig protestantisk präst. Han tar med henne till Japan och adopterar pojken, som får namnet Noa. Sunja lever som prästfru och koreansk minoritet i ett getto, och kämpar med att försörja familjen och se till att barnen får utbildning i en rasistisk värld. Själv förblir hon analfabet. Hennes make dör efter en tid som politisk fånge på grund av sin kristna tro under andra världskriget. Den välbärgade mannen, biologisk far till hennes första barn, har kopplingar till Japans undre värld. Vägarna korsas.
Jag tyckte mycket om den här romanen, som berättar om den koreanska minoriteten i Japan och ger ett Sydostasiatiskt perspektiv på rasism och kolonialism. Här skrivs utan tåtrampande om Japans institutionaliserade sexslaveri med koreanska barn och kvinnor under WWII, och Japans vägran att erkänna sina krigsbrott. Jag studerade i Japan på 1990-talet, och blev förbluffad över att etniska koreaner som levt flera generationer i Japan – zainichi för sydkoreansk nationalitet, choosenseki för nordkoreansk – fortfarande inte var japanska medborgare. I romanen kan de på 1980-talet fortfarande inte hyra bostad utan att japanska företag agerar som garanter.
Det är starka kvinnor som driver historien. Händelseförloppet, samhällsskildringen, karaktärerna och de moraliska konflikterna är romanens största kvaliteter snarare än språket – även om det innehåller fina miljöskildringar.
Genom romanen betonas vikten av utbildning, för överlevnad och som klassresa. Hoonie, i början på 1900-talet, lär sig räkna så att han inte ska bli lurad på marknaden. Noa blir antagen till ett av Japans elituniversitet 1959. Hans brorson Solomon studerar i USA.
Social förbannelse är ett annat tema. Namn kan upplevas befläckade – av etniskt ursprung, otrohet, fysisk missbildning, missgärningar. Det oskyldiga barnet måste axla detta: ”Straffet för de misstag du har begått måste betalas till fullo av medlemmarna i din familj”, tänker en frånskild kvinna, vars dotter utvecklar AIDS efter att ha försörjt sig som sexarbetare (Lee, s.424).
Efterkommande generationers otacksamhet och oförsonlighet lyfts fram. I önskan efter en oantastlig bakgrund distanserar barn sig från sina föräldrar. ”Hon hade lidit för att skapa ett bättre liv för Noa och ändå var det inte nog. Hon hade druckit förnedring som vatten, borde hon ha lärt sin son att göra samma sak? I slutändan hade han vägrat att leva med villkoren för sin födelse”, funderar Sunja om sin förstfödde.
Vad är det som förlänar människan heder och ära, frågar romanen? Är vi inte mer än hundar, som sorterar andra efter stamtavan? Ankommer inte skammen på de som tar sin hand från de svaga, på de som förvägrar andra människor lika rättigheter, snarare än på de som gör vad de kan med de medel som finns till buds? Vad är det för regelverk vi har satt upp, för oss själva och för andra?
Lees Pachinko är angenäm och angelägen läsning inför tema Sydkorea på Bokmässan 2019, och sommar-OS i Tokyo 2020.
Titel: Pachinko
Författare:Min Jin Lee
Översättning: Lars Ahlström 1963-
ISBN 9789177950677
Utgivningsår: 2018
Förlag: Polaris
Omfång: 526 sidor
Inköpsställen: t.ex. här eller här