I Merete Pryds Helles Folkets skönhet får läsaren följa Marie från barndomen i lantliga Langenland på 1930-talet. I mörk, naturalistisk ton skildras en uppväxt i fattigdom, med tungt hushållsarbete, fysiskt och sexuellt våld och hård social kontroll. Efter andra världskriget förlovar hon sig med Otto. De flyttar till Köpenhamn där hon jobbar på fabrik och Otto läser till ingenjör. Marie får en smakbit av ett annat liv.
Äktenskapet har en fin materiell yta, och Otto gör karriär. Han tycker om henne vacker och behaglig. Bakom gardinerna finns Ottos alkoholbruk, hans vredesutbrott, sönderslagna möbler, en slagen hustru, ibland slagna barn. Marie uthärdar deras samliv där hon som bäst får någon slags tröst av att vara nära. Det är ett prosaiskt liv med förpliktelser och ansvar utan att lyckan infinner sig. Hon sörjer över vad hennes döttrar ska komma att uppleva. ”Det verkar som om de har något jag saknar”, säger Marie om sina grannar när hon lever som outsider i villaförorten och depressionen slår till. Otto försöker göra henne lycklig på sitt sätt, frustrerad över att hon aldrig är nöjd.
En rosenbuske med gula blommor, planterad av Maries mor när hennes dödfödda dotter begravdes odöpt i havet, bildar skönhetstemat för romanen. Det finns också en tavla med potatisplockningsmotiv signerad Vincent, som skänker ljus åt barndomshemmet. Maries mor berättar att hon sålt målningen och ger istället barnen varsitt flygfotografi av det eländiga huset.
Folkets skönhet har blivit kritiserad för att misären är så genomgående, för att det saknas ljus. Jag tycker att det är ganska skönt med en realistisk kvinnoskildring som framstår trovärdig i 1900-talets danska historia. Roligare än såhär kan det väl knappast vara med ett liv som fylls av hushållsarbete, barnaskötsel, ett glädjelöst sexliv och våld?
Romanen fångar generationsklyftan, spänningen mellan land och stad, hur tavlor och ting blir föremål för estetisk upplevelse och symboler för klass, smak och lyckönskan. Livets kompromissande illustreras när Marie tillmötesgår sin mors önskan att få begravas i sin brudklänning. Hon syr flinkt in den överviktiga kroppen i två ihopskarvade klänningar.
Trots våldet finns kärlek och värme mellan familjekaraktärerna. Kargheten för tankarna till Norrlandsroman med urban och kulturell twist.
Jag unnar verkligen alla att istället ha fått födas generationer senare, med beslutanderätt över sina kroppar, sin ekonomi och sina liv.
Författare: Merete Pryds Helle, 1965-
Översättning: Urban Andersson, 1938-
ISBN 9789100176143
Publicerad: 2018
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Inköpsställe t.ex. här eller här