En ung kvinna flyttar till en by i Norrlands inland för att bli sambo, men förhållandet rämnar redan i flyttbilen. Hon blir kvar som inneboende, tar jobb på ICA och lever en monoton tillvaro med TV, deckare, och begränsat umgänge. Naturen finns där som kuliss, otillgänglig utan specialkunskaper. Mörkret och kylan brer ut sig i majestät, sommarljuset är outhärdligt. TV:n lämnas på för att överrösta tystnaden.
Hennes kläder blir praktiska, hon tar körkort. Hon går raka vägen hem från jobbet, äter i sängen i sitt kyffe. Hon driver omkring i monotonin, sköter sitt jobb, synbart passiv i väntan på intentionen att göra något annat. Symptomatiskt beställer hon samma pizza som de andra och petar bort halva fyllningen.
Byn är en gemenskap där alla känner alla, men hon fortsätter att vara främmande. Hon har bara hamnat där, och kommer därför alltid att känna sig steget efter, tänker hon. Varför flyttar hon inte? ”Ett av de största motstånden är tanken på att jag mest troligt aldrig kommer att komma tillbaka hit”, resonerar berättarjaget. ”Vad skulle få mig hit igen?”
Hon har inget namn, och ingenstans får läsaren några ledtrådar om hennes utseende. Som i Charlotte Aquilonius gotiska Stockholmsroman (här) har vi en kvinnlig huvudkaraktär som inte i text reflekterar över sin kropp. Det är samtida, välkommet och befriande. Det är också välkommet med trenden av kvinnliga karaktärer som är introverta och realistiska, i kontrast till den mediala schablonkvinnan som fyller sitt liv med vin, väninnor, kärleksrelationer, ångest eller fniss beroende på genre.
Möjligen kunde formatet ha varit ännu kortare. Sista tredjedelen orkar jag bara skumma de återkommande beskrivningarna av butiksarbetet. Den skiftande kronologin och tillbakablickarna på flyttresan fungerar däremot väl.
Elin Willows debutroman utforskar en lantlig livsstil som kontrast till stadens brus. En livsstilsmässig minimalism, om stabilitet och förändring. Inlandet utspelar sig i postmodernismens och individualismens utkant, och undersöker platsens betydelse för socialt rum och identitet.
Jag tyckte mycket om den här boken, som har beröringspunkter med mitt eget liv. Mina sörländska föräldrar träffades i byn i Tornedalen som skildras i David Väyrynens poesisamling Marken, och min make växte upp där. Efter att själv ha varit stationerad i en by med tusen invånare på Islands östkust kan jag också känna igen mig i det särskilda utanförskapet. Och i den otillgängliga naturen som kuliss.
Titel: Inlandet
Författare: Elin Willows, 1982-
ISBN 9789127153219
Utgivningsår: 2018
Förlag: Natur & Kultur
Inköpsställen t.ex. här eller här