När en trodde att reseguiden som genre var död och ersatt av internet kommer den här hybridformen. Några av våra vassaste skribenter har varit med och sammanställt en smakmeny om en stad, lika gångbar på hemmaplan. Jag läser halva Karavan Puls – Wien i en lånad trädgård på Männertreugasse medan fyraåringen gräver igenom sandlådan på jakt efter vattnet han tidigare hällt i.
Anders Fagerström, välbekant från Sydsvenskan, inleder med vin, atmosfär och historia. Olof Åkerlund har dragit upp Sigmund Freud ur det blå bykkaret, och framställer en progressiv man som personifierar den förlust som följde av nazismen. Vid en tid när andra läkare allt som oftast skadade sina patienter gjorde Dr Freud i bästa fall ingenting. Jag hade förträngt Wien-Freud-kopplingen, men vakar nu skrikandes ur en examensdröm när forskarutbildningsnämnden mailar ISBN-numret till min avhandling.
Det finns ett kapitel om Hitler och hans hämndplaner. Linda Fagerström skriver om Klimts Kyssen och om ett Wien som öppnar utbildningsmöjligheter för kvinnor. Det finns kapitel om cafékultur och mjölktillsats enligt färgkarta; avsnitt om teater, Thomas Bernhard, film, musik, och om ett sjukhus som gått till historien.
Jag tycker om flera saker med guideboken. Den är stilistiskt superb, lärd, och skriver i ett större sammanhang. Moderna skribenter väver utan ansträngning in kvinnor i kulturberättelsen om kejsaren och kejsarinnans stad. Det är ingenting jag aktivt letar när jag läser, men det är bland det första jag ser i en icke-skönlitterär text. Jag sänker axlarna och njuter.
Mest illa tycker jag om det gamla resonemanget om andra världskriget skulle ha undvikits om bara Hitler hade fått realisera sina konstnärsdrömmar i Wien. Hade Stureplansmördarna inte skadat människor i framtiden om de bara hade släppts in på nattklubben? Min urtvättade tygpåse med trycket ”Art will save the world” avser nog Entartete Kunst – okonformistisk och obekväm.
Fyraåringen är ett hinder för bokens kulturella lockelser. Vi köper picknickmackor med piff från Linda Fagerströms förslag. Maria Seisenbacher har jag läst (här). Det blir katakomberna, en dagsutflykt till Melk, och en övningstimme på en Steinwayflygel nära Stefansdomen.
Hade jag inte 2013 läst i SvD om Alan Rusbridger som återvände till pianot som vuxen, så hade jag nog inte suttit i Igudesman Room och spelat Schubert och Beethoven.
Allt börjar med att läsa.
Titel: Wien : Freud, Hitler, konst, humor, kaféer, litteratur, film, musik, vin, sjukhus
Författare: Jonas Ellerström, Anders Fagerström, Linda Fagerström, Margareta Flygt, Torbjörn Flygt, Sofia Nyblom, Anders Rydell, Michael Tapper, Olof Åkerlund
ISBN: 9789175455655
Publicerad: Lund, Karavan förlag 2018
Serie: Karavan puls
Inköpsställen t.ex. här eller här