Institutioner som släkten och äktenskapet är inte är vad de har varit, och det är då för väl. Inför hans blick av Malou von Sivers är den sista delen i en trilogi om varsin generation.
Huvudpersonen Anna växer upp som äldsta barnet i en familj som präglas av pappans humörsvängningar, ordningsfascism och misshandel. Pappan är den enda som får beträda familjens välskötta gräsmatta, i strumplästen. Ingen får gå på de perfekt kammade mattfransarna. Barnens vackra mamma, som saknar egen ekonomi, bryter inte upp från det dysfunktionella äktenskapet förrän alla har tagit skada.
Det blir ett sår som förs vidare genom Annas och hennes syskons liv. Barndomen jagar henne medan hon gör en lysande karriär som skådespelerska, dramatiker och mentor. Hon lär sig leva med sig själv.
Bäst tycker jag om askungesagan med Anna som framgångsrik skådespelerska, och delen där hon som vuxen 20-plussare kämpar med sin relation till Thomas. Jag tycker också om de korta avsnitten med terapeuten som erbjuder läsaren vinklar att nalka sig karaktärernas dysfunktionella relationer. ”Men…jag kom ju hit för att bli av med min ångest. Inte för att bli av med friheten?” säger Anna till terapeuten.
Jag gillade klasskonflikten, barndomsfamiljens fattigdom, hur mammans föräldrar var nyrika uppkomlingar, och pappans föräldrar anrika men förödande. Att utopin om ett välstädat, välordnat hem bara är ett taktslag från militärlägret. Divergensen i vad som är viktigt i privatlivet.
Inledningen kändes för ryckig innan karaktärerna fick tyngd, och barnens utsatthet förfärlig. Det hade varit fördelaktigt att återknyta till de värsta momenten senare i boken, så att läsaren hade fått bearbeta ett varv till. Språket är okomplicerat.
Inför hans blick är en viktig roman om barns och kvinnors utsatthet under patriarkatet, om underordning, överlevnad och om hur mångfacetterad människan är.
Titel: Inför hans blick
Författare: Malou von Sivers, 1953-
ISBN 9789113093666
Publicerad: Stockholm, Norstedts, 2019