Nocilla dream av Agustín Fernández Mallo

Sällan är en djärvt experimentell roman så lättläst, varm och vansinnigt underbar som Agustín Fernández Mallos Nocilla dream. Romanen är löst sammanhållen kring en poppel som håller döden stången i Nevadaöknen utmed väg US50. Poppeln är ett skoträd – en vuxenvariant av ett nappträd – och har sett mänsklighetens alla problem: våld, trolöshet, egoism, miljöförstöring, korruption, migration, vetenskap och hunger. Den kan bara sträcka rötterna mot vattenådern. 

En mosaik av 113 numrerade minikapitel om en till tre sidor bildar berättelsen. Blandningen påminner om ett internetflöde med korta, bearbetade texter. En del är omtolkningar, en del trunkerade. Tjugo kapitel ska vara samplade rakt av från vetenskaps- och kulturtidskrifter, och från författare som Duras och Borges. Det finns en lista i slutet, och en karta över bokens universum – en tidig visuell representation av det slag man idag får fram med AI. Fernández Mallo använder dramatisk ironi i sina skildringar av den kinesiska kulturen. Läsaren får syn på sig själv.

Påfallande är att karaktärerna ofta förhåller sig till fysiska rum istället för virtuella: förarkabinen, det obeträdbara templet, bergrummet. De söker sig till (fiktiva) mikronationer för samhörighet, som kungarikena Elgaland-Vargaland. IRL finns paralleller i Lars Vilks Nimis och mikronationen Ladonien.

Jag tyckte mycket om den här boken. Tankarna går främst till Generation X : sagor för en accelererad kultur av Douglas Coupland som jag läste när jag gick på Teknis. Nocilla dream utspelar sig femton år senare, och är post-internet på ett nostalgiskt sätt. Jag har övertalat min bokklubb, en generation före min, att läsa den till nästa zoommöte.

Jag älskar att människan får böja sig för träd. Det är från trädet vi får ginseng. En markägare vägrar att sälja sitt tennsmälteri, för i ugnen där de nödgats kremera morfar en insnöad vinter har ett träd sprungit upp.

Agustín Fernández Mallo (1967-) är fysiker och författare, och tillhör de spanska författare som tog form under 00-talet under benämningen Nocilla-generationen, Mutantes eller Afterpop. Deras verk experimenterar med språk och narrativa former, är organiserande kring rum snarare än tid, och låter språket vara ett mål i sig snarare än medel för narrativet. De är ofta positiva till ny teknik och media. Författaren Vicente Luis Moras webbsajt Diario de Lecturas (här) är en knutpunkt.

Nocilla dream kom på originalspråk 2006 och blev överraskande en kommersiell succé. Nocilla experience kom i svensk översättning nu i november, och den sista delen i trilogin kommer på svenska i vår.  


Romanen Valborgsmässoafton på Nytorps gärde (här) utgår också från plats framför traditionellt händelseförlopp.

Titel: Nocilla dream
Författare: Agustín Fernández Mallo
Översättning: Djordje Zarkovic.
ISBN 9789198530148
Publicerad: Stockholm, Nirstedt/litteratur, 2020
Rec-ex? Nix

Ref: Barker J. The Nocilla Effect: What Is New in the New Wave of Spanish Narrative. Journal of Spanish Cultural Studies. 2011;12(2):237-248. doi:10.1080/14636204.2011.607349