Eufori: En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed

Jag uppskattar de nya, ärliga skildringarna av moderskapets många sidor, och den biografiska romanen (det är nog vad det är, trots brasklappen om litterär fantasi) om Sylvia Plath innehåller både eufori, sorg och raseri över de grymma livsroller vi spärrar in människor i.

”Vårt hus var också en gravsten”, tänker den fiktiva Sylvia Plath. Hennes fiktive make Ted Huges åker på fisketur och lämnar sin fru i barnsängsfeber med ett spädbarn och en tvååring. ”Livet har tänkt ut ett ärende åt en, Sylvia, jag vet det nu, för jag har utforskat mitt ärende, och mitt ärende är frihet, Sylvia, vilket är ditt?” säger han innan han överger sin psykiskt sjuka hustru i exil med två små barn och drar till Spanien med sin älskarinna.

Att Sylvia Plaths ärende blev gravstenen vet vi. Det som är så fint i Cullheds roman är hyllningen till hemmet, kärleksfullheten, alla vackra stilleben som kantar föräldraskapet och även äktenskapet. De stora drömmarna, att få vara den djärvaste versionen av sig själv. De tvära kasten mellan lust, ömhet, ensamhet och förtvivlan.

I verkliga livet led Sylvia Plath troligen av bipolär sjukdom och personlighetsstörning med histrioniska, narcissistiska och emotionellt instabila drag. I romanen får läsaren ana detta genom referenser till sjukhusvistelser, brev från en amerikansk psykiater, och av en opålitlig berättare.

Jag tyckte om den genomgående fokaliseringen och att få lära känna en variant av Sylvia Plath, som jag ännu inte läst och mest kände till som död. Jag tyckte mycket om språket, de djärva liknelserna (meloner! sax!) och det smakfulla slutet. Efter äktenskapets haveri flyttade Sylvia Plath verkligen till Yeats barndomshus på 23 Fitzroy Road i London. Hon reser sig ur askan med sina två barn. Cullhed slutar berättelsen på respektfullt avstånd. Det är stort när det finns så mycket sensationell sorg.

Skildringen av konflikten mellan skapande och familjeliv, tillsammans med en annan skapande person, är ett intressant tema i Cullheds roman.

Pikant nog var det Elin Cullheds make Gunnar Ardelius som skrev det häpnadsväckande inlägget i DN 2021 om hur han övergav sin trebarnsfamilj för att åka Vasaloppet och – detta är det anmärkningsvärda – antydde att hans fru, också författare, inte skulle lida lika mycket som han av att tvingas ge upp sina behov. Att smärtan är lika stor för mammorna påpekade Jenny Björklund, professor i genusvetenskap, i ett genmäle.  

Elin Cullheds Sylvia Plath ville också sätta sina egna behov främst. Hon skrev sin poesi naken i ett iskallt kök klockan fyra på morgonen. Cullheds Eufori är en sprakande hyllning till hennes livsgärning.


Titel: Eufori : en roman om Sylvia Plath
Författare: Cullhed, Elin, 1983-
ISBN 9789146237303
Publicerad: Stockholm, Wahlström & Widstrand, 2021