Elefantupploppet i Skänninge år 1806 av Gunnar Nirstedt

En stilsäker berättarkör med retoriskt arv och 1800-talsinspirerad språkdräkt återger den alldeles sanna historien om när en elefant baxades in i Skänninge rådhus och förevisades allmogen vid Olofsmässmarknaden 1806. Alla som löst biljett fick inte se det exotiska djuret. Dessutom var priset för högt, för många hade samlats på för liten yta, och när man försökte stävja den allmänna, sociala och moraliska ordningen blev det ännu värre.

Att det varit bröduppror genom historien känner en till, men att nalka sig frågan om pris och ansvar genom att placera elefanten i rummet gör saken nöjsammare att betrakta. Det är en bra historia: ett menageri med fransk-preussisk direktör, en kör av markattor och en balansartist skumpar genom jordbruksbygden och forcerar sin väg in i Skänninge stad. De välter grindstolparna.

Formatet är fragmentariskt, uppdelat i små stycken, ibland inte längre än en mening. Styckena är numrerade, 111 i första delen, 153 och 43 i de sista. Läsaren får själv göra huvudräkningen. Jag tänker på Brattströms punktroman.

Språket är behagligt, inte lika omtumlande som i Valborgsmässoafton men betvingar läsaren på annat sätt. Valet av gammeldags stavning (Swea Rike!) förändrar ordbilderna så att lästempot sänks och skapar en känsla av autenticitet och magi. Den grafiska representationen av Wårfru Kyrkan är en visuell upplevelse i sig. Franskan ger esprit. Jag återvänder till en förtrollande lista över 45 färgpigment i alfabetisk ordning. Smaka på dom.  

Jag tycker också om att verket är allmänbildande i geografi och historia. Jag lär mig att Skänninge, två mil öster om Vadstena och Motala, är en av Sveriges äldsta städer. Skänninge Marken är Sveriges äldsta gatuhandel och en underberättad sådan medan Kiviks har skildrats av Piraten. På 1200-talet anlades två dominikankloster i Skänninge där männens fick namnet S:t Olofs konvent, troligen efter just Olofsmässmarknaden. Reformationen gick hårt åt staden, men inte lika hårt som bränderna.

Jag läser vidare om jordbävningarna i Kalabrien 1783 med irreversibla förändringar av territorier och samhällen och bybornas exodus.

”…en betydelsefull och styrande princip genom hela 1700-talet var föreställningen att överheten hade ett ansvar att tillfredsställa folkets behov av de mest livsnödvändiga förnödenheterna. Men det skulle också ske till ett pris som var överkomligt; en moralisk prissättning. När denna balans rubbades hotade våldsaktioner och upplopp”, skriver Mats Berglund i sin anmälan i Historisk tidsskrift [1] av Andrés Brink Pinto & Magnus Olofssons antologi Det stora elefantupploppet och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal (Lund: Pluribus förlag 2011).


Valborgsmässoafton på Nytorps gärde finns här.

Titel: Elefantupploppet i Skänninge år 1806 : roman
Författare: Gunnar Nirstedt
ISBN 9789180633482
Publicerad: Stockholm, Modernista, 2023
Rec-ex? Nope

Ref
[1] Berglund, M. (2012). The big elephant riot and other tales from Sweden rowdy 1800s. HISTORISK TIDSKRIFT, 132(3), 535–538.