Den svarta enhörningen av Audre Lorde

Jag var på jakt efter en keps i kamouflagefärg och Ellerströms Sapfo-keps säljs med verk av Audre Lorde. Audre Lourde föddes i New York på 1930-talet och var en frihetskämpe för svart feminism och HBTQ-rättigheter. Politisk poesi misslyckas ofta eftersom budskapet överskuggar konsten, men Audre Lordes verk är ett undantag. Åh, vilken poesi!

Athena Farrokhzads översättning är stor ordkonst med rytm och musikalitet. Det är överraskande, sensuellt, memento-mori-förmanande, humoristiskt, ömsint, smärtsamt. Ord beskriver djurriket, samhället, religionen, relationerna. Och krig. Lorde beskrev sig själv som “svart, lesbisk, mor, krigare och poet”. Tankarna går till Omina av Naja Marie Aidt och Mette Moestrup, om amazonkrigaren, stram i jämförelse. Lorde är lejonet och enhörningen.

Tekniskt är Lorde drottningen av uppräkning och upprepning, och jag blir så hänförd att jag högläser dikten under rubriken Sahara för familjen medan pizzan gräddas. Den blommar ut i epistrofen “sand”, med ord laddade med intimitet i överraskande sammanhang, något som verkar vara karaktäristiskt för Lourdes poesi:

”sprickor av sand
mor av sand
jag har varit här länge sand
trådsand
spagettisand
snörlek kurragömmasand
trädarmésand

//…//

Kommer jag aldrig härifrån sand
öppen och stängd sand
kurvor av sand
bröstvårtor av sand
hårda styva bröst av sand
snabba tunga moln och
desperat sand
tjock slöja över mitt ansikte sand
Solen är min älskare sand
tidens fotavtryck i sand
navelsand
armbågssand”
(A.L., s.22)

I Lordes poesi anas också det konfliktfyllda förhållandet Lorde hade till sina invandrarföräldrar med strikta karibiska värderingar.

Audre Lorde föddes i Harlem 1934. Hon var gravt synskadad men blev flyttad från en resursskola till en vanlig skola för att möta hennes intellektuella behov. Hon arbetade som bibliotekarie innan hon blev en heltidsförfattare och aktivist. Hennes första diktsamling, First Cities, kom 1968, och The black unicorn 1978.


Titel: Den svarta enhörningen
Författare: Audre Lorde
Översättning och efterord: Athena Farrokhzad, 1983-
ISBN 9789172475939
Publicerad: Lund, Ellerströms, 2022