Filomelas förvandlingar av Sigrid Schottenius Cullhed : litt-litt

Sigrid Schottenius Cullheds nya bok Filomelas förvandlingar har mötts med stor entusiasm på kultursidorna. Berättarrösten är precis, identifierar och beskriver hur Filomelas våldtäktsmyt har utvecklats genom historien, och är oerhört lärd. Jag inser snabbt att jag är fel publik. Jag kan varken latin eller klassisk litteratur. Ibland önskar jag att det fanns en varningsmärkning för de formellt svårtillgängliga böckerna, litt-litt, för kategorin litteratur av och för litteraturvetare.  

Skam den som ger sig. Länge trodde jag att jag hade myrat Hanna Nordenhöks förfärligt svåra Det svarta blocket i världen (vilket både grämt och glatt mig), men så hittade jag den i min bokhylla. Den kan få sällskap av  Filomelas förvandlingar. Jag ska bara bläddra lite till först.

Schottenius Cullheds bok är kronologiskt upplagd och börjar med grekisk och romersk antik. Där finns analyser i stil med ”Livius framställning av romerska kvinnors dygd baseras på att de omedelbart accepterar sin underordnade position, vilket gjorde att sexualbrott mot dem kunde sublimeras genom deras manliga släktingars politiska handlingar. ” (SSC s.85)

Kapitlet Tystnadens estetik handlar om estetiserandet av tigande och ensamhet post-trauma. Om romantikens idé om lidande, avskildhet och omedelbarhet för konstnärligt uttryck – en nedtoning av den antika tragedin som framhärdar i vittnesmål och hämnd.

Kapitel tolv knyter Filomelamyten till Coetzees Onåd. Den har jag faktiskt läst, för all del utan att fatta att de kvinnliga karaktärerna fått sina namn efter Filomela och Lucrezia.  Huvudpersonen David Lurie är frustrerad över den skam- och hederskultur som driver hans egen dotter till tystnad efter våldtäkten, men ser inte sin egen roll som förövare mot sin student. ”En berättelse som skulle ha kunnat utspela sig var som helst”, sa min farfar.

Det är lite kul ändå med ögonöppnare. Plötsligt kan jag sätta barndomens läsning i nytt perspektiv. Jag hade Spelar min lind, sjunger min näktergal av Astrid Lindgren som bilderbok. Jag minns samma fras ur den svenska folksagan om kungen och guldgåsen. Att näktergalen kunde vara betydelsebärande bortom det vackra.

Filomelas förvandlingar är högst inspirerade för de redan lärda. Vi vanliga dödliga kan läsa introduktionen, epilogen och titta på valda foton av antika vasmålningar och kopparstick.  


Titel: Filomelas förvandlingar : myten om det outsägliga
Författare: Sigrid Schottenius Cullhed
ISBN 9789172477322
Publicerad: Lund, Ellerströms, 2024