Lea och Alice delar lägenhet i Brooklyn. Lea är uppväxt som ensambarn i ett akademikerhem i Europa med privilegier, utbildning och socialt ansvar. Alice har haft det svårare. New York är sommarhett, Lea och Alice är unga och odödliga, alkoholen flödar. Livet är fest och budget, men också naivitet och brist på erfarenhet och övertygelsen om att man kan göra vad som helst utan att behöva bekymra sig om konsekvenserna.
När hyran höjs i Brooklyn blir lösningen sugardejting. Alice är först ut och tar större risker med männen. Lea måste egentligen inte, men träffar en omtänksam, välbärgad sugardaddy, gift sedan 15, yngsta barnet 12. Han är omhändertagande, också av Alice när hon råkar riktigt illa ut. Alice hanterar sin tragedi med tystnad.
Alice och Lea. Lucrezia och Filomela. Efter Sigrid Schottenius Cullheds bok Filomelas förvandlingar är det svårt att inte dra paralleller. Men sammanträffandet verkar vara slumpmässigt.
Sugardejting är ett utbyte av finansiellt stöd mot intimitet och sällskap. Fenomenet att unga människor närmar sig sex och intimitet utifrån en utbyteslogik är knappast nytt – det är väl så det har varit med äktenskap? Vissa tolkar sugardejting som kulmen av en större trend mot en marknadisering av intimitet. Nyliberal rationalitet sprids till alltfler livsområden. Andra menar att förklaringar måste sökas i de osäkra förhållanden som råder för intimitet idag. Sugardejting kan ses som en defensiv taktik för att försöka få kontroll, med tanke på de osäkerheter och sårbarheter som ändå råder. Det finns också känslomässiga belöningar[1].
Lea och mannen råkar i just detta. Känslor uppstår, komplicerade. Är deras förhållande på riktigt? Kan det inte vara på riktigt?
Det kan inte vara på riktigt, även om mannen verkar önska det. Det verkar också vara viktigt för mannens fru när relationen uppdagas: eftersom han har betalat Lea var det inte äkta. Förhållandet är så ojämlikt. Lea saknar självinsikt och förståelse för sitt faktiska livsstadium. Männen pratar om sin ensamhet men ser inte kvinnornas, säger Alice. Alice genomgår flera aborter. Leas beskyddare blir besviken över att Lea använder preventivmedel och föredrar henne osminkad, så hon ser ännu yngre ut. Lea som från 15 års ålder vant sig vid att värderas som yta:
”Det hände ibland, att du glömde av det som var, som när du frågade om jag funderade på att skaffa ett jobb, att det kanske kunde vara givande och jag svarade att det här är mitt jobb…”
”Mitt namn igen, och jag ångrade att jag gett dig det, att jag inte hade förmått hitta på något, att jag inte skyddat mig bättre.”
Romanen är luftigt satt. Jag stör mig på prosans rytm med ett slags baktunghet och ovanligt många meningsavslut i tretakt. Det är värst första tredjedelen av romanen. Jag hoppas det beror på någon klåfingrig redaktör.
Jag stör mig också på valet av administrationssätt av misoprostol för medicinsk abort. Det vanliga vid det stadiet är nog att svälja pillren. Ska det vara litterärt? Det känns bara taffligt i en helt osexig situation.
Det är fina vänskapsskildringar. Alice och Lea. Aviva och Lea. Barndomsskildringarna i mitten berättas i en mer harmonisk rytm.
The zipless fuck finns inte ens i New York och pengar kan ge trygghet men inte lycka. Sugardejting är en förskönad form av prostitution som genom sin distansering från kommersiell sex attraherar nya grupper till sexindustrin. Troende familjemän och Columbia-studenter.
Berättaren Lea återger sommaren i New York från ett efteråt-perspektiv när hon har fått mer insikt och erfarenhet. Bortom Amerika skildrar slutet av Leas amerikanska barndom, där övergången till vuxenliv klassiskt innebär både förlust av oskuldsfullhet och medvetenhet om livets realiteter och konsekvenser. Det frivilliga och autentiska, vad är det värt? Leas vänder sig till sin sockerpappa med ungdomens nakna besvikelse:
”Du sa att jag hade något som inte gick att köpa.
Ändå gjorde du det.”
Titel: Bortom Amerika : roman
Författare: Linnéa Sjödin, 1991-
ISBN 9789189389366
Publicerad: Stockholm, Nirstedt/litteratur, 2022
Ref
[1] Gunnarsson, L. (2024). The Allure of Transactional Intimacy in Sugar Dating. Sociological Perspectives, 67(1-3), 25-41. https://doi-org.ludwig.lub.lu.se/10.1177/07311214231191771