Bartleby & Co av Enrique Vila-Matas

Den katalanske författaren Enrique Vila-Matas väver en dråplig litterär väv i “Bartleby & Co”, en intellektuell berg- och dalbana genom författarskapets skuggsida. Med Herman Melvilles ikoniska novell “Bartleby, the Scrivener” från 1853 som utgångspunkt utforskar Vila-Matas det han kallar “Bartleby-syndromet” – författares ovilja att skriva.

I egen blandform (rapport? essä? fiktion?) presenterar Vila-Matas 86 fotnoter som utgör en katalog över litteraturens tysta författare. Från världsberömda pennor till okända skribenter som har praktiserat tystnadens konst (“nej-författare”), ibland utan att någonsin ha publicerat ett ord.

Alla skulle kanske inte hålla med om andemeningen att tystnad är ett val. Tolstoy, t.ex., kunde inte fullfölja sin sista dagboksmening eftersom han var död (men också odödlig, med de förpliktelser som följer, tycks Vila-Matas resonera). ”Han hade gett upp skrivandet och hans märkliga flykt var ett förebud om den moderna övertygelsen att all litteratur är ett förnekande av sig själv”, förklarar Vila-Matas.

Jenny Odells “How to Do Nothing” drar paralleller mellan Bartleby och Diogenes av Sinope, och introducerar begreppet “Third Space” – ett motsträvigt rum för alternativ uppmärksamhet. Vila-Matas utforskar liknande teman och nämner Brautiganbiblioteket, en samling av refuserade manuskript som utmanar gränserna mellan deltagande och icke-deltagande i litteraturvärlden. Tankarna går till Kristoffer Leandoers “Den oavslutade litteraturen”.

Medan Vila-Matas verk “En kortfattad inledning till den bärbara litteraturen” och “Man kommer aldrig ifrån Paris” präglades av elegans och genomarbetning framstår “Bartleby & Co” som medvetet ofärdig. I denna till synes taffliga form ligger kanske Vila-Matas mest subtila protest – en vägran att delta på litteraturvärldens villkor, en tyst hyllning till de som valt att inte skriva.

Det vore underbart om Vila-Matas kunde få Nobelpriset. Vi skulle läsa och skratta. Och fundera över betydelsen av ord.


Vila-Matas Kortfattad inledning till den bärbara litteraturen finns här, Man kommer aldrig ifrån Paris här.

Författare: Vila-Matas, Enrique
Titel i original: Bartleby y compañía
Titel: Bartleby & Co
Översättning: Yvonne Blank
ISBN 9789187179563
Publicerad: Stockholm, Tranan, 2014