Den mjuka staten av Erik Olsson och Catharina Grönqvist Olsson

Vi läser Erik Olsson och Catharina Grönqvist Olssons kontroversiella bok “Den mjuka staten” i min bokcirkel. Vi är en troligen ganska vanlig bokcirkel: idel kvinnor med framgångsrika karriärer och jätteroliga jobb. Boken verkar utspela sig i en annan verklighet än det Sverige jag känner till. Författarna hävdar att “…många kvinnor, troligen de flesta, inte är så intresserade av en prestationsbaserad karriär, utan snarare av den inkomst och de sociala kontakter som arbetet för med sig”.

Författarna menar att män skulle vara mer fokuserade på att bidra till den faktiska kärnverksamheten. En hade kunnat tro att de saknar erfarenhet av sjukvården som arbetsplats. De verkar inte heller ha observerat tillfredsställelsen när kvinnliga kirurger upplever flow under komplexa ingrepp. Flera studier har visat att kvinnliga kirurger kan uppnå bättre resultat än manliga när de opererar. Färre komplikationer, ökad överlevnad och minskad dödlighet när kirurgen är kvinna istället för man. Skillnaderna verkar bero på just de feminina egenskaper som Olsson & Grönqvist Olsson problematiserar. Skillnader i arbetssätt, beslutsfattande och omdöme. Vart är vi på väg?

Det optimala för patienten är inte bästa sättet för staten. Efter en svag inledning där författarna kritiserar begrepp som “gestalta och förmedla” och “föra resonemang” i skolans läroplan (vilka faktiskt överensstämmer med modern pedagogisk forskning om lärande) följer ett intressant kapitel som introducerar “Den moraliska kompasshypotesen”. Där presenteras Barrling-Garmes beskrivning av “kallelsenationalismen”: att det egna folket har ett uppdrag gentemot hela mänskligheten att förmedla värdena fred, demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, miljö, klimat. Författarna citerar Johan Pehrsson, att “de svenska värderingarna och de svenska grundlagarna ‘borde omfatta hela jorden, faktiskt'”. En bra gnista för diskussion om Sveriges roll och självbild i en global kontext.

Står skolans demokrati- och fostransuppdrag i vägen för att lära ut kunskap? Absolut. Kanske reflekterar det att priset för att ta emot alla har varit för högt .

Erik Olsson är professor i teoretisk filosofi, Catharina Grönqvist Olsson arkivarie och sjuk­sköterska. De baserar sina resonemang på statistiska samband på gruppnivå. Kvinnor beskrivs som mer intresserade av människor och relationer. Kvinnliga akademiker framställs som mindre produktiva och med mindre vetenskapligt genomslag. Män karakteriseras som mer aggressiva, mer riskbenägna, mer intresserade av saker och teknik. Kvinnor mjuka, män hårda. Det vanliga.

Jag uppskattar ifrågasättandet av den svenska samhällsutvecklingen. Det görs tydligt att kvinnor har fått ökat inflytande i samhället ur ett historiskt perspektiv. Ibland blir texten onödigt faktaspäckad när författarna redovisar sin bakgrundsresearch. Procentsats efter procentsats. En del information kunde kanske presenterats i tabellform?

Jag har svårt att acceptera att jämn representation mellan män och kvinnor benämns som “feminisering” av författarna. Rättvisejustering vore en mer adekvat term. De påstådda effekterna av rättvisejusteringen förefaller inte heller särskilt välunderbyggda, men som filosofisk övning är det intressant. Ta en teori och applicera den.

Författarna förespråkar en biologisk förklaringsmodell. De diskuterar sociala experiment i form av statliga interventioner för att avskaffa könsroller i Sverige sedan 1960-talet. De introducerar det “feministiska felslutet”: att de kvinnor för vilka arbetet är (minst) lika centralt som hemmet skulle vara representativa för alla kvinnor. Jag trodde att det var det ekonomiska beroendet av en man som kvinnorörelsen främst har problematiserat?

Sverige beskrivs som världens mjukaste land, de nordiska länderna som de mest feminina. Detta skulle vara kopplat till vårt klimat som kräver samarbete för överlevnad. Men det kan också bero på otaliga andra faktorer.

En tankeväckande och provocerande bok som utmanar rådande åsiktskorridor och väcker funderingar kring jämställdhet, samhällsutveckling och biologiska skillnader mellan könen. Jag tar med mig Barrling-Garmes koncept kallelsenationalism.


Titel: Den mjuka staten : feminiseringen av samhället och dess konsekvenser
Författare: Erik J. Olsson, Catharina Grönqvist Olsson.
ISBN 9789189494640
Publicerad: Stockholm, Karneval förlag, 2024