Litteraturbanksbidraget I dödvattnet av Amalia Fahlstedt fångar en tid i förändring. Skriven under pseudonymen Rafael ger boken en inblick i 1800-talets Sverige, där traditionella värderingar krockar med nya idéer. Det är en blandning av Jane Austen-liknande sociala observationer och djupa funderingar kring individens plats i ett föränderligt Sverige.
Huvudpersonen Dora Brandelius är en intressant karaktär. Som yngsta dottern i en respektabel familj brottas hon med tidens förväntningar på kvinnor. Doras starka och egensinniga natur gör henne farligt okvinnlig, vilket skapar spänning i berättelsen. Tänk om det går för Dora som för förskjutna faster Ruth, som fick fly till Amerika.
I syskonskaran Brandelius finns Doras bror Rolf, vars studier i Uppsala öppnar en ny värld för Dora genom att hon i hemlighet kan läsa Rolfs litteratur. Systern Agda och väninnan Ella representerar olika livsval för kvinnor under denna era – familjeliv kontra utbildning och karriär. Ella skriver in sig vid lärarseminariet, klipper håret kort och klämmer fast en pincenez på näsan – ”men antog för öfrigt inga karlfasoner.” Ella rekommenderar Dora att också söka sig till seminariet.
Romanen utforskar djupa teman som religion, gemenskap, personlig frihet och samhällsförändring. Doras resa från ensamhet till att dras in i frikyrklighet, och till att ifrågasätta och till slut förkasta tidens kristna ideologi är särskilt intressant. Hennes slutsats att glädjen över skapelsen har tonats ned i den samtida kristendomen ger en fascinerande inblick i tidens religiösa debatter. Gud Fader ersatt av en Luthersk Kristus, bistert nog.
Amalia Fahlstedt skrev flera verk under pseudonymen Rafael och översatte bl.a. Charles Dickens “Mrs Lirriper och hennes hyresgäster samt andra berättelser”. Hon startade 1877 en skola tillsammans med sin syster Bertha, och var nära vän med Ellen Key och engagerad i kvinnosaksfrågorna.
Inom litteraturen är Amalia Fahlstedt kanske mest känd genom en av de barnboks-karaktärer hon indirekt gav upphov till. Fahlstedt förblev ogift livet ut och flyttade efter sin mors bortgång in hos sin syster Augustas familj tillsammans med fler av syskonen. I detta bohemiska hem växte barnet Elsa Beskow upp. Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin baserades på Elsa Beskows mor Augusta och hennes systrar Amalia och Bertha, medan farbror Blå inspirerades av morbror Eugène. Tant Grön, som ska ha Amalia som förlaga, representerar den manhaftiga och praktiska typen bland tanterna.
Dödvatten är ett maritimt fenomen som kan hejda ett fartygs framfart och försvåra dess manövrering, så att segelbåtar inte kommer framåt. Det uppstår när vattenskikt med olika densitet bildar ett gränsskikt där vågor bildas under ytan, utan synliga vågor på vattenytan. Idag används dödvatten oftare för att beskriva ett tillstånd utan utveckling.
Titel: I dödvattnet : skildring / af Rafael.
Författare: Fahlstedt, Amalia, 1853-1923
Publicerad: Stockholm : C. & E. Gernandts Förlagsaktb. 1899
Tillverkad: Stockholm : Victor Petterson, 1899
Nås via Litteraturbanken här.